• Bild- och medieundervisning med demokratisk potential

[2017-04-26] Bild- och medieundervisning kan göra att elever får lättare att uttrycka sina åsikter samtidigt som deras upplevelser, erfarenheter och kunskaper blir synliga. I elevernas bildskapande kommer en mångfald perspektiv fram, vilket även kan nyansera stereotypa uppfattningar. Det visar en avhandling vid Göteborgs universitet.

• Svårt väcka högstadieelevers intresse för matematik

[2017-04-19] Det kan vara svårt att få elever intresserade av högstadiematematiken. Det försöker matematiklärarna främst lösa genom aktiviteter som diskussioner och elevnära frågor. Men eleverna själva lockas mer av uppgifter där ämnesinnehållet, det vill säga själva matematiken, står i förgrunden. Det visar en avhandling vid Göteborgs universitet.

• Värdefulla möten när CUL-doktorander konfererade

[2016-12-15] En chans att formulera sig kring sin forskning och få efterlängtad respons, både från andra doktorander och seniora forskare. Det var uttalade synpunkter på Mötesplats CUL, den konferens forskarskolan med samma namn arrangerade för en tid sedan.

Meddelanden

• Extra temanummer från Skolverket: Forskning för skolan

[2012-04-25] En skandinavisk databas för förskoleforskning, eleverna som blir vinnare när lärare lär av varandra och skolan som fått kvalitetsutmärkelsen Bättre Skola. Det är något ur Skolverkets extra temanummer: Forskning för skolan.

• Naturvetenskap i undervisningen - NO-didaktik

[2012-02-22] Forskning i naturvetenskapernas didaktik har sedan 1960-talet utvecklats över hela världen, men är i Sverige ett relativt nytt forskningsfält. För att kunna förmedla och göra NO tillgängligt och angeläget för elever krävs mer kunskap om lärares undervisning, elevers attityder och begreppsbildning. Det handlar även om djupare förståelse för behovet av naturvetenskaplig allmänbildning och dess betydelse ur ett samhällsperspektiv.

Till kalendern

Kontaktinformation

Centrum för utbildningsvetenskap och lärarforskning (CUL), Göteborgs universitet

Box 300, 405 30 Göteborg